Chytře, efektivně a s úsměvem pomáháme lidem
lépe komunikovat.

Příběh: Důležitá lekce, kterou mi život dal s typem „I“

Život mi naučil jednu důležitou lekci o typech lidí, kteří stále nadšeně mluví, jsou slyšet, hýří vtipem a energií a pohotově reagují na cokoli, co namítnete. Mají také vždy poslední slovo, většinou toho dost namluví, ale většinou „skutek-utek“.

Jednou mi volal můj kamarád a obchodní partner, který je právě takový typ. V našem DISCu, je to povahový typ „I“. Volal mi, že má pro mě úžasnou a skvělou zprávu, a ať se hned posadím, abych nespadl, až se ji dozvím. Držel jsem telefon u ucha a plánoval další kroky ke splnění měsíčního plánu a doufal, že mi jeho zpráva pomůže. Jeho hlas a tempo řeči v telefonu mě nadchly. Netrpělivě jsem očekával, co mi to tedy sdělí za super novinu.

K mému velkému zklamání mi řekl informaci, o které jsem již více jak týden věděl. Moje reakce byla pro mého kolegu devastující. Řekl jsem: „A to je jako všechno, jo? Tak to vím již přes týden a již s tím pracuji.“. Na druhé straně telefonu bylo najednou hrobové ticho. Nadšení i energie kolegy byly najednou ty tam. Řekl: „Aha hm, tak to je vše.“, a se zklamáním hovor ukončil.

Hádejte? Kolikrát mi můj kolega bude chtít nadšeně volat s informací, která pro mě může být dnes nová a důležitá? Co by mě to udělalo mu dát trochu uznání, chvály a pozornosti? Jak by asi reagoval, kdybych mu poděkoval, že si na mě vzpomněl a informaci mi sdělil? S jakou ochotou by mi dnes volal? Opravdu tak málo stačí k budování vztahů.

Poskytujte jim uznání, věnujte jim trochu pochvaly a pozornosti a budou vás následovat kamkoliv, kam půjdete.

Více informací, jak efektivně komunikovat s typy „I“ se dozvíte na otevřeném kurzu.

Vím, že i Vy máte spousty příběhů a příkladů ze svého života, které nám všem mohou pomoci. Prosím, podělte se s námi o ně a napište ten svůj do komentáře.

Těšíme se na Vaše příběhy a příklady přímo z Vašeho života.

Karel Kunc